Hozzávalók: 1 burgonya, 2 dl tej,
5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 15 dkg juhsajt, 3 dl vodka, só
Elkészítés: A burgonyát (nagyobb
lisztes fajta legyen) meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, egy lábaskában a
tejjel és 1 dl vízzel, kevés sóval, borssal puhára főzzük, még melegen
összeturmixoljuk, visszatöltjük a lábaskába. Lassú tűzön hozzáadjuk a vajat -
jól elkeverjük benne -, aztán a felkockázott sajtot, majd ha teljesen
felolvadt, apránként a vodkát, végül ismét borsozzuk. Az eredeti recept nagyon
borsos, nem mindenki szereti! Ha nem találjuk elég sűrűnek a mártást - besamel
jellegűnek kell lennie -, megszórjuk liszttel, ügyelve, hogy ne legyenek benne
csomók és összeforraljuk. Hogy kell-e liszt bele vagy sem, nagyon nehéz
megmondani, mert a burgonya "lisztességétől" függ. Tálalásig melegen
tartjuk, főtt sonkához, főtt húsokhoz, hirtelen sült kolbászhoz, virslihez,
párolt zöldfélékhez kínáljuk.