Lengyel sajtmártás



Hozzávalók: 1 burgonya, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 15 dkg juhsajt, 3 dl vodka, só
Elkészítés: A burgonyát (nagyobb lisztes fajta legyen) meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, egy lábaskában a tejjel és 1 dl vízzel, kevés sóval, borssal puhára főzzük, még melegen összeturmixoljuk, visszatöltjük a lábaskába. Lassú tűzön hozzáadjuk a vajat - jól elkeverjük benne -, aztán a felkockázott sajtot, majd ha teljesen felolvadt, apránként a vodkát, végül ismét borsozzuk. Az eredeti recept nagyon borsos, nem mindenki szereti! Ha nem találjuk elég sűrűnek a mártást - besamel jellegűnek kell lennie -, megszórjuk liszttel, ügyelve, hogy ne legyenek benne csomók és összeforraljuk. Hogy kell-e liszt bele vagy sem, nagyon nehéz megmondani, mert a burgonya "lisztességétől" függ. Tálalásig melegen tartjuk, főtt sonkához, főtt húsokhoz, hirtelen sült kolbászhoz, virslihez, párolt zöldfélékhez kínáljuk.