Uráli savanyúkáposzta-leves



Hozzávalók: 60 dkg csont, 25 dkg sertéshús, fél pohár árpagyöngy, 50 dkg savanyú káposzta, néhány gerezd fokhagyma, 1 szál répa, fél szál fehérrépa, 1 nagy fej hagyma, fél pohár paradicsompüré, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál zsír, só, bors, babérlevél, 3 evőkanál tejföl, petrezselyem, 2 - 2 és fél pohár víz.
Elkészítés: A csontot és a húst hideg vízben főni tesszük, a húslevest leszűrjük.  Az árpagyöngyöt a levesben puhára főzzük. Ha a káposztában kemény torzsarészek vannak, azt átdaráljuk.  Ha a káposzta túl savanyú, hideg vízzel átöblítjük, és szűrőn lecsepegtetjük.  A káposztát a zsírral, a cukorral, a paradicsompüré egy részével és a húsleves mintegy ötödével együtt erős tűzön felforraljuk.  Ha felforrt, lassú tűzön, a káposztát időnként meg-megkevergetve pároljuk.  A répát, a fehérrépát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, zsírban pároljuk, hozzáadjuk a maradék paradicsompürét.  10-15 perccel a párolás befejezése előtt a káposztához adjuk.  A megpárolt zöldségeket a forró húslevesbe tesszük, és még 20-30 percet főzzük.  A megfőtt árpagyöngyöt 10-15 perccel a leves elkészülte előtt adjuk hozzá.  A levest reszelt fokhagymával, sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük.
Tálaláskor a levesbe tesszük a főtt húst, tejföllel, petrezselyemmel (esetleg kaporral) ízesítjük.