Hozzávalók: 60 dkg csont, 25 dkg
sertéshús, fél pohár árpagyöngy, 50 dkg savanyú káposzta, néhány gerezd
fokhagyma, 1 szál répa, fél szál fehérrépa, 1 nagy fej hagyma, fél pohár
paradicsompüré, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál zsír, só, bors, babérlevél, 3
evőkanál tejföl, petrezselyem, 2 - 2 és fél pohár víz.
Elkészítés: A csontot és a húst
hideg vízben főni tesszük, a húslevest leszűrjük. Az árpagyöngyöt a levesben puhára főzzük. Ha
a káposztában kemény torzsarészek vannak, azt átdaráljuk. Ha a káposzta túl savanyú, hideg vízzel
átöblítjük, és szűrőn lecsepegtetjük. A
káposztát a zsírral, a cukorral, a paradicsompüré egy részével és a húsleves
mintegy ötödével együtt erős tűzön felforraljuk. Ha felforrt, lassú tűzön, a káposztát
időnként meg-megkevergetve pároljuk. A
répát, a fehérrépát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, zsírban pároljuk,
hozzáadjuk a maradék paradicsompürét.
10-15 perccel a párolás befejezése előtt a káposztához adjuk. A megpárolt zöldségeket a forró húslevesbe
tesszük, és még 20-30 percet főzzük. A
megfőtt árpagyöngyöt 10-15 perccel a leves elkészülte előtt adjuk hozzá. A levest reszelt fokhagymával, sóval, borssal
és babérlevéllel ízesítjük.
Tálaláskor a levesbe tesszük a
főtt húst, tejföllel, petrezselyemmel (esetleg kaporral) ízesítjük.