Pirozski


Pirozski 1.

A pirozski tésztáját 20 deka finomlisztből 20 deka margarinnal, két, tojássárgájával meg csipetnyi sóval és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy óráig jégbe hűtjük, majd vékonyra nyújtva 8-10 centis korongokat szúrunk ki belőle. Mialatt a tészta pihen, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát 1 evőkanál olajon megpirítunk, majd 30 deka darált vagy finomra vagdalt sült húst, három összevagdalt kemény tojást, két hasonlóan felaprított ecetes uborkát és 1-1 csokor apróra vágott petrezselymet és kaprot adunk hozzá. Megsózva, megborsozva 2-3 percig pároljuk, és minden korongra rakunk egy halommal. A tésztát félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és tepsire fektetve a sütőben erős lánggal szép pirosra sütjük. (A fagyasztóban hetekig is eláll.)

Pirozski 2.

Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 db tojás sárgája, 1 dkg só, 2 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 l tej. Töltelékhez: 20 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 15 dkg zsír, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, 1 g bors, 1 db tojás.
Elkészítése: A lisztből és a hozzávaló anyagokból könnyű kelt tésztát készítünk. A kész tésztát kinyújtjuk, négyzet alakura vágjuk, és a következőkben leírt masszával megtöltjük. Töltelék: A ledarált húst az apróra vágott kemény tojással összekeverve finomra vágott hagymával megpirítjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a töltelék kihűlt, a tésztát megtöltjük, összehajtjuk és megkelesztjük. A megkelt tésztát úgy sütjük ki, mint a fánkot.