Pirozski 1.
A pirozski tésztáját 20
deka finomlisztből 20 deka margarinnal, két, tojássárgájával meg csipetnyi
sóval és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy
óráig jégbe hűtjük, majd vékonyra nyújtva 8-10 centis korongokat szúrunk ki
belőle. Mialatt a tészta pihen, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát 1 evőkanál
olajon megpirítunk, majd 30 deka darált vagy finomra vagdalt sült húst, három
összevagdalt kemény tojást, két hasonlóan felaprított ecetes uborkát és 1-1
csokor apróra vágott petrezselymet és kaprot adunk hozzá. Megsózva, megborsozva
2-3 percig pároljuk, és minden korongra rakunk egy halommal. A tésztát
félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és tepsire fektetve a sütőben erős
lánggal szép pirosra sütjük. (A fagyasztóban hetekig is eláll.)
Pirozski 2.
Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 db
tojás sárgája, 1 dkg só, 2 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 l tej.
Töltelékhez: 20 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 15 dkg zsír, 5 dkg hagyma, 2
dkg só, 1 g bors, 1 db tojás.
Elkészítése: A lisztből és a
hozzávaló anyagokból könnyű kelt tésztát készítünk. A kész tésztát kinyújtjuk,
négyzet alakura vágjuk, és a következőkben leírt masszával megtöltjük. Töltelék:
A ledarált húst az apróra vágott kemény tojással összekeverve finomra vágott
hagymával megpirítjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a töltelék kihűlt, a
tésztát megtöltjük, összehajtjuk és megkelesztjük. A megkelt tésztát úgy sütjük
ki, mint a fánkot.