Szoljanka leves
Az orosz levesek emelkedő
rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől
(pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen
fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor
fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával
megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.
Szoljanka 1.
Hozzávalók: 15 dkg savanyú
káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg
fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg gomba, 5 dkg ecetes uborka, 1 gerezd fokhagyma,
1 db babérlevél, 2 dkg kapribogyó, fél citrom, 2 pár virsli, 2,5 dl tejföl, só.
Az átmosott káposztát
átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra
vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt
gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát.
Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és
citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk.
Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk
a levesbe.
Szoljanka 2.
Hozzávalók: 20-20 dkg marha,
sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár
virsli, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg
kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl,
1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors.
A húst és a csontot másfél liter
vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk
a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a
leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5
perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra
vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és
együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az
apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra
szeletelt citromot és a tejfölt.
Szoljanka 3.
Hozzávalók: 25 dkg marhafartő, 25
dkg sertéscomb, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja), 1 pár virsli, 1 fej
vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré,
3 kovászos uborka, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete
bors, ízlés szerint, 1 evőkanál kapribogyó.
A megmosott marhahúst 1,5 l hideg
vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a
sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre
főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe.
Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt
sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a
megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített
olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül
belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom.
Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.
Szoljanka 4.
Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús,
15 dkg savanyú uborka, 1 ek. liszt, 1 ek. vaj, feketebors, só, kevés
pecsenyelé.
Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen
olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd
hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk,
borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét
kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével,
és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.
Szoljanka 5.
90 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 40 dkg sertésszív, 2
pár virsli, 25 dkg savanyú káposzta, 25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével
együtt), 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 citrom, 1 evőkanál
kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olajbogyó, 1-1 teáskanál
liszt és pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, cukor,
őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés: A megtisztított
sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom
a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a
szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel.
Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka
hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet
használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még
megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a
kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat,
sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét
meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az
ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és
beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes
tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet,
és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom
leves, egytálételnek is megfelelő.
Szoljanka 6
Hozzávalók:
(6 személyre) 20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt
füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár virsli, 2 fej vöröshagyma. 15 dkg sós-vizes
uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5
dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész
bors
A
húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát
zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány
percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a
kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az
egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó
nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor
beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s
külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.
Kijevi
szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 5 dkg füstölt
szalonna, 1 db vöröshagyma, 10 dkg vegyes zöldség, 1 kanál Vegeta, 1 csomó
zöldpetrezselyem 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé, só, bors, 1 dl olaj, 1
kanál kapribogyó.
Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a
sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk.
Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított
zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a
Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a
finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés
mellett, rászedjük a forró levest.
Ukrán
szoljanka
Hozzávalók: 1 liter
húsleves. 75 g füstölt szalonna 100 g nyers sonka 200 g uborka 2 hagyma 2
evőkanál sűrített paradicsom 1 dl tejföl vagy joghurt 1 citrom só, bors, néhány
szem kapribogyó
Elkészítés: A szalonnát
kis kockákra vágva kisütjük, a zsírjában megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a
csíkokra vágott sonkát, a paradicsomot felengedjük a húslevessel és felfőzzük.
Ha fő, beletesszük a vékony karikákra vágott uborkát, a kapribogyót, a
tejföllel vagy a joghurttal behabarjuk, és citromkarikákkal tálaljuk.