Szoljanka leves


Szoljanka leves

Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.

Szoljanka 1.

Hozzávalók: 15 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg gomba, 5 dkg ecetes uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 2 dkg kapribogyó, fél citrom, 2 pár virsli, 2,5 dl tejföl, só.
Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 2.

Hozzávalók: 20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár virsli, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors.
A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 3.

Hozzávalók: 25 dkg marhafartő, 25 dkg sertéscomb, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja), 1 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 3 kovászos uborka, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 evőkanál kapribogyó.
A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 4.

Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús, 15 dkg savanyú uborka, 1 ek. liszt, 1 ek. vaj, feketebors, só, kevés pecsenyelé.
Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 5.

90 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 40 dkg sertésszív, 2 pár virsli, 25 dkg savanyú káposzta, 25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt), 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 citrom, 1 evőkanál kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olajbogyó, 1-1 teáskanál liszt és pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 6

Hozzávalók: (6 személyre) 20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár virsli, 2 fej vöröshagyma. 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors
A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Kijevi szoljanka leves

Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db vöröshagyma, 10 dkg vegyes zöldség, 1 kanál Vegeta, 1 csomó zöldpetrezselyem 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé, só, bors, 1 dl olaj, 1 kanál kapribogyó.
Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.

Ukrán szoljanka

Hozzávalók: 1 liter húsleves. 75 g füstölt szalonna 100 g nyers sonka 200 g uborka 2 hagyma 2 evőkanál sűrített paradicsom 1 dl tejföl vagy joghurt 1 citrom só, bors, néhány szem kapribogyó
Elkészítés: A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük, a zsírjában megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, a paradicsomot felengedjük a húslevessel és felfőzzük. Ha fő, beletesszük a vékony karikákra vágott uborkát, a kapribogyót, a tejföllel vagy a joghurttal behabarjuk, és citromkarikákkal tálaljuk.