Moszkvai pirozski



A tésztához: 30 dkg rétesliszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 3 dkg vaj, kb. 1 dl tej, csipet só, 1 teáskanál cukor
A töltelékhez: 1/2 kg halhús, 1 fej hagyma, só, fehérbors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, petrezselyemzöld, olaj a sütéshez
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a többi alapanyagot, és jól összegyúrjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. A halhúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a finomra vágott hagymát, tojást, tejfölt, zsemlemorzsát; sóval, fehérborssal és vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és elosztjuk rajtuk a tölteléket. A tésztákat félbehajtjuk, a széleiket kissé összenyomkodjuk, és serpenyőben, forró olajban kisütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: Friss halhús helyett készíthetjük szardíniával, sőt számtalan változata ismert édes és sós töltelékkel.