A tésztához: 30 dkg
rétesliszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 3 dkg vaj, kb. 1 dl tej, csipet só, 1
teáskanál cukor
A töltelékhez: 1/2 kg
halhús, 1 fej hagyma, só, fehérbors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 1-2
evőkanál tejföl, petrezselyemzöld, olaj a sütéshez
A tejet meglangyosítjuk,
elkeverjük benne az élesztőt, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a többi
alapanyagot, és jól összegyúrjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva meleg
helyen kb. fél órát kelesztjük. A halhúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a
finomra vágott hagymát, tojást, tejfölt, zsemlemorzsát; sóval, fehérborssal és
vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A tésztát lisztezett deszkán fél centi
vastagra kinyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és elosztjuk rajtuk a
tölteléket. A tésztákat félbehajtjuk, a széleiket kissé összenyomkodjuk, és
serpenyőben, forró olajban kisütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: Friss halhús
helyett készíthetjük szardíniával, sőt számtalan változata ismert édes és sós
töltelékkel.