Halsaláta 1.
Hozzávalók:
1 doboz ún. Socra vagy más, nem fűszeres olajoshaltörzs-konzerv, 3 szem főtt
burgonya, 5 kemény tojás, 1 adag francia majonéz, só, csipet törött bors, kevés
citromlé (vagy borecet).
A halat
leszűrjük, gerincét kiszedjük, bőrét lehúzzuk, húsát darabokra vágjuk. A
salátástál aljára terítjük, megkenjük majonézzel, majd ráfektetjük a karikákra
vágott burgonyát. Kissé megsózzuk, megöntözzük kevés citromlével. Megkenjük
majonézzel, majd beborítjuk keménytojás-karikákkal. Ezt is sózzuk, citromozzuk,
és bevonjuk a maradék majonézzel. Legalább fél napra behűtjük.
Halsaláta 2.
Hozzávalók: 500 gr tengeri halfilé, 250 gr apró
főtt cékla, 2 ecetes uborka, 1 alma, 50 gr dió, 1 citrom leve, só, bors.
Az öntethez: 1 pohár joghurt, 2 evőkanál
majonéz, 1 hagyma, só, fehérbors, cukor, kapor
Elkészítés: A halat egy pohár sós, borsos,
citromos vízben 10 percig főzzük, és ha kihűlt, apróra vágjuk. Összekeverjük a
hámozott és kis kockára vágott almával, uborkával, céklával és a durvára vágott
dióval. A dióból néhány szemet tegyünk félre díszítéshez. Az öntet úgy készül,
hogy a joghurtot elkeverjük majonézzel, a reszelt hagymával és fűszerekkel.
Összevegyítjük a salátával, a diószemekkel díszítve és jól behűtve fogyasztjuk.
Pohár száraz fehérborban úsztatjuk a halat.