Halsaláta


Halsaláta 1.

Hozzávalók: 1 doboz ún. Socra vagy más, nem fűszeres olajoshaltörzs-konzerv, 3 szem főtt burgonya, 5 kemény tojás, 1 adag francia majonéz, só, csipet törött bors, kevés citromlé (vagy borecet).
A halat leszűrjük, gerincét kiszedjük, bőrét lehúzzuk, húsát darabokra vágjuk. A salátástál aljára terítjük, megkenjük majonézzel, majd ráfektetjük a karikákra vágott burgonyát. Kissé megsózzuk, megöntözzük kevés citromlével. Megkenjük majonézzel, majd beborítjuk keménytojás-karikákkal. Ezt is sózzuk, citromozzuk, és bevonjuk a maradék majonézzel. Legalább fél napra behűtjük.

Halsaláta 2.

Hozzávalók: 500 gr tengeri halfilé, 250 gr apró főtt cékla, 2 ecetes uborka, 1 alma, 50 gr dió, 1 citrom leve, só, bors.
Az öntethez: 1 pohár joghurt, 2 evőkanál majonéz, 1 hagyma, só, fehérbors, cukor, kapor
Elkészítés: A halat egy pohár sós, borsos, citromos vízben 10 percig főzzük, és ha kihűlt, apróra vágjuk. Összekeverjük a hámozott és kis kockára vágott almával, uborkával, céklával és a durvára vágott dióval. A dióból néhány szemet tegyünk félre díszítéshez. Az öntet úgy készül, hogy a joghurtot elkeverjük majonézzel, a reszelt hagymával és fűszerekkel. Összevegyítjük a salátával, a diószemekkel díszítve és jól behűtve fogyasztjuk. Pohár száraz fehérborban úsztatjuk a halat.