15 dkg
sovány marhahúst, 15 dkg disznóhúst, 5 dkg füstölt kolbászt és 5 dkg füstölt
szalonnát húsdarálón ledarálunk. 4-5 darab nagy burgonyát megtisztítunk,
finomra megreszeljük, szitára tesszük s kissé megnyomkodjuk, hogy a leve
lecsurogjon. A lecsurgatott, reszelt burgonyát a darált hús közé keverjük,
adunk hozzá 2-3 egész tojást, kevés sót (a sóval vigyázzunk, mert a kolbász és
a szalonna már sós) s alaposan átdolgozzuk, hogy jól elkeveredjék. Zsírral,
liszttel rántást készítünk, vigyázva, hogy ne piruljon meg nagyon, csak
zsemleszínű maradjon, felengedjük annyi vízzel, amennyi levesre szükségünk van.
(Olyan lé, amelyben füstöltsonka főtt ki, még jobb.) A burgonya- és húskeverékből
lisztes kézzel tojásnyi gombócokat készítünk, amelyeket, a rántott levesbe, ha
jól felforrt, egyenkint belerakunk, s lassan főzünk. Amint a gombócok
megfőttek, 1-2 kanál tejfellel felforraljuk a levest még s annyi borecetet és
sót adunk bele, amennyi ízlésünknek megfelel.