Lengyel
karfiol 1.
Hozzávalók: 1,5 kg karfiol, 5 dkg
vaj, 2 kemény tojás, zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, só.
Elkészítése: A karfiolt gyenge
sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat világosra pirítjuk,
hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és a karfiolra öntjük. A tetejét meghintjük apróra
vágott kemény tojással, zöldpetrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
Lengyel
karfiol 2.
4 személy részére
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 10 dkg
sonka, 5 dkg vaj, 4 ek. zsemlemorzsa, 1/2 db citrom leve, 1 db főtt tojás, 1
csomag petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, só, bors
Megtisztítjuk a karfiolt,
rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, vigyázzunk, hogy ne főjön túl
puhára. A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Miután kissé
megpirult, beletesszük a citromlevet, az apróra vágott sonkát, tojást és a
petrezselyemzöldet. Ha szaftosabbra szeretnénk készíteni a szószt, 2 dl tejfölt
keverhetünk hozzá. Megsózzuk, megborsozzuk, és ráöntjük a főtt karfiolrózsákra.
Lengyel
karfiol 3.
Hozzávalók 4 személyre: 1 szép nagy fej
karfiol, 3 kemény tojás, 5 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem, 1 dl tej,
zsemlemorzsa, só.
Ezt a salátaként fogyasztott ételt
készíthetjük zsemlemorzsával és a nélkül is. A karfiolt fél órán át annyi sós
vízben áztatjuk, amennyi éppen ellepi, majd a tejet hozzáöntve, kb. 20 percig
főzzük, hogy a rózsák ne essenek szét. A főtt tojásokat apróra vágjuk, a
petrezselymet finomra metéljük. A morzsát vajban megpirítjuk. A tálba tett
karfiolt előbb morzsával, majd az apróra vágott tojással és petrezselyemmel
megszórjuk.