Lengyel karfiol


Lengyel karfiol 1.

Hozzávalók: 1,5 kg karfiol, 5 dkg vaj, 2 kemény tojás, zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, só.
Elkészítése: A karfiolt gyenge sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat világosra pirítjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és a karfiolra öntjük. A tetejét meghintjük apróra vágott kemény tojással, zöldpetrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.

Lengyel karfiol 2.

4 személy részére
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 10 dkg sonka, 5 dkg vaj, 4 ek. zsemlemorzsa, 1/2 db citrom leve, 1 db főtt tojás, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, só, bors
Megtisztítjuk a karfiolt, rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, vigyázzunk, hogy ne főjön túl puhára. A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Miután kissé megpirult, beletesszük a citromlevet, az apróra vágott sonkát, tojást és a petrezselyemzöldet. Ha szaftosabbra szeretnénk készíteni a szószt, 2 dl tejfölt keverhetünk hozzá. Megsózzuk, megborsozzuk, és ráöntjük a főtt karfiolrózsákra.

Lengyel karfiol 3.

Hozzávalók 4 személyre: 1 szép nagy fej karfiol, 3 kemény tojás, 5 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem, 1 dl tej, zsemlemorzsa, só.
Ezt a salátaként fogyasztott ételt készíthetjük zsemlemorzsával és a nélkül is. A karfiolt fél órán át annyi sós vízben áztatjuk, amennyi éppen ellepi, majd a tejet hozzáöntve, kb. 20 percig főzzük, hogy a rózsák ne essenek szét. A főtt tojásokat apróra vágjuk, a petrezselymet finomra metéljük. A morzsát vajban megpirítjuk. A tálba tett karfiolt előbb morzsával, majd az apróra vágott tojással és petrezselyemmel megszórjuk.