Céklaleves



Hozzávalók: 3-4 közepes cékla (kb. 0, 5 kg), 30 dkg húsos csont (lehet fele marha fele sertés), 20 dkg csont, 20 dkg (1 köteg) vegyes zöldség (fehérrépa, sárgarépa, esetleg egy kis darab zeller, a poré hagyma zöld része). 0, 5-1 dkg szárított gomba (lehet friss is, de ez nem az igazi), 1 hagyma, 1-2 kanál ecet vagy borecet, 1 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém), bors, só, cukor
Kiegészítők: 4 kemény tojás, 10-20 dkg főtt gyöngybab vagy óriásbab, 1 csomag tortellini (tudom, hogy ez már olasz, de) 10-20 dkg tészta (de csak kagyló, csiga vagy ehhez hasonló) esetleg személyenként 1-1 húsos panírozott palacsinta
A beáztatott gombákat, a húsos csontokat és csontokat feltesszük lassan főzni vízben. Sózzuk. Mikor a hús már majdnem puha, belerakjuk a zöldséget, megpirított hagymát és fűszereket.  Külön megfőzzük puhára (vagy megsütjük) héjában a céklákat. Mikor teljesen puhák, leöntjük róluk a vizet, megpucoljuk, lereszeljük durva reszelőn. A kész húslét leszűrjük. Felforraljuk és beletesszük a lereszelt céklákat. Rögtön tegyünk bele 1-2 evőkanál ecetet, egy kanál cukrot és összenyomott fokhagymát sóval (vagy fokhagyma krém).
Felforraljuk, de nem főzzük, mert elmegy a piros-bordó színe. A húsos csontokról leszedjük a húst, vágjuk szép kockára vagy csíkokra.
A kész levest át lehet szűrni, de nem kötelező.
Minden tányérba rakjunk 1 vagy 2 félbevágott kemény tojást, egy kis húst, babot, tésztát, megfőtt tortellinit. Ráöntjük a forró levest.
Azért javasolom a tortellinit, mert a lengyel konyhában is van egy nagyon hasonló levesbetét. Kicsit másképp néz ki (de nem nagyobb) ezt mi egyszerűen - fülecskék (uszka)-nek hívjuk.
Az átszűrt levest tálaljuk csészékben. Ilyenkor illik hozzáadni a fent említett húsos palacsintákat. Ebben az esetben a kanalat alig használjuk, és a palacsintát fogjuk kézben.
Ecet helyett a lengyelek szoktak használni u.n. cékla-kvaszt.
Húslé helyett lehet füstölt lét is használni (pl. húsvéti sonka leve).