Hozzávalók: 70 dkg búzaliszt, 20
dkg Graham-liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg búzacsíra, 10 dkg vaj, 2 csomag szárított
élesztő vagy 4 dkg friss élesztő, 10 dkg szezámmag, 1 tojás, 1 dkg só, 2-3 dl
víz
Elkészítés: Langyos, lisztes
cukros vízben a szárított élesztőt feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet, a
cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a
megkelt élesztőt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát
kapjunk. Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és jól kidolgozzuk.
Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. Ha ragad a tészta,
szórjuk meg liszttel. Ezután a tésztát zsírozott tálba helyezzük, és a tetejét
is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1,5 órán át, kelesztjük. Miután a tészta
megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, és 10-12 darabra vágjuk.
Kis cipókat formázunk belőle, 45 percig letakarva kelesztjük. Ezután a
lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat 25-30 cm átmérőjű, néhány mm.
vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütőlapra helyezzük, tojás-lével
megkenjük és beszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, közepes meleg sütőben 8-10
perc alatt arany-barnára sütjük. Akkor jó a kenyér, ha felpuffadt. Nagyon
kellemes ízű. különleges kenyérféle.