10 dkg hús (lehet szárnyas hús
is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle,
1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa,
só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsinta
tészta
A húst és belsőséget megfőzzük
puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét
áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk. A húst, belsőséget,
megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel,
tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk széles késsel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl
tésztát hagyunk.
A palacsintákat kenjünk
töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re. Feltekerjük szorosan
(szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk:
először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába. Forró
zsírban kisütjük.
Tálaljuk gomba szósszal (zöld
petrezselyemmel), besamel szósszal, cékla levessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe
keverünk, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsom pasztát, reszelt sajtot, dió
vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb.
Hidegen - szeletelhetünk.
Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.