Hozzávalók: 50 dkg borjúhús
(lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg
tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna, 5 dkg friss
gomba (vagy 1 dkg szárított gomba). 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa,
petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors,
bors, szerecsendió, gyömbér, zsír
A húst, szalonnát, zöldséget,
gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan
főzzük (közben sózzuk). Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük
még fél órát. Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról.
A májat szeleteljük és főzzük (a
megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet. A zsemlét áztassuk szintén a
megmaradt lében. A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább
kétszer. Beletesszük a tojásokat, fűszereket és alaposan kikeverjük egyenletes,
puha masszára.
A sütőformát kikenjük a zsírral,
az aljára rakjunk vékony szalonna szeleteket. A pástétomot rakjuk a formába
(3/4 magásságig). Lefedjük és klasszikus recept szerint - pároljuk (kb. 1 óra),
de én próbáltam sütni és nagyon finom lett.
Sütés előtt, jó lesz, ha a tetejét lekenjük a felvert tojással (esetleg
kis tejföllel, mézzel, vajjal) és a forma oldalaira (zsírral lekent) szórjunk
kis zsemlemorzsát.
Hosszúkás, keskeny formákat
alkalmazzunk a sütéshez, pároláshoz - gömbölyű, pudingos alakú. Végén -
lehűtve, szeletelve tálaljuk hideg szósszal (majonéz, ketchup,…).
Ha az egészség megengedi - nagyon
finom erős tormával…
Pástétomhoz lehet használni
csirke, liba, kacsa húst is.
Lengyelországban tipikus ünnepi
előétel a karácsonyi és húsvéti asztalokon.