Tészta: 1,5 kg burgonya, 5-10 dkg
liszt, 1-2 tojás, 5 dkg szalonna, só, bors
Töltőlék: 20 dkg hús (főtt, sült
vagy 20 dkg párizsi, virsli, esetleg krinolin), 1 száraz zsemle, 2 fej hagyma,
1 kanál zsír, só, bors
Kezdjük a töltelékkel. Apróra
vágott hagymát üvegesre pároljuk zsíron, beletesszük a húst. A zsemlét áztassuk
vízben (vagy tejben), kinyomjuk. A húst és zsemlét ledaráljuk a húsdarálóval.
Hozzáadjuk a hagymát, sót és a borsot. Jól megkeverjük. A töltelék sűrű kell,
hogy legyen.
Készítsük a krumplis tésztát. A
krumplinak hármad részét megfőzzük, ledaráljuk a húsdarálóval. A nyers
maradékot megpucoljuk és lereszeljük a legapróbb reszelővel. Ha sok benne a
folyadék, kicsit kinyomjuk vagy lecsurgatjuk az apró szitán. A krumplilét
félretesszük. Egy kis idő után, a levét kell leönteni róla, és a megmaradt
keményítőt beletesszük a krumpliba. A krumplit jól megkeverjük a tojással és a
fűszerekkel. A tészta is sűrű kell, hogy legyen.
A tésztából formázzunk hosszú
hengereket (kb. 3-6 cm átmerő) és szeleteljük. A szeletek közepére teás
kanállal rakjuk a töltőléket, formázzunk gombócokat (lehet golyó alakú, lehet
kicsit ovális is). (Az egész "nyerskrumplis műveletet" elég gyorsan
kel csinálni, mert a nyers, reszelt burgonya nagyon gyorsan sötétedik és ronda
lesz. Esetleg lehet bele reszelni egy kis hagymát - ez megakadályozza a
színváltozást.)
Felforraljuk a enyhén sós vizet.
Egy gombócot főzzünk (kb. 5 percig a forrástól számítva) próbaképpen. Ha
szétesik, rakjunk a tésztába egy kis lisztet (1-3 púpos kanál).
Főzzük adagonként az összest.
Kiszedés után, átöblítjük forró (meleg) vízzel. Kirakjuk a tálra. Leöntjük
apróra vágott megpirított szalonnával. Tálaljuk a zöldséges salátákkal.
A húsos töltelék helyett
próbálhattok még majdnem mindent más (természetesen nem édes) keverékeket is,
pl.: túros, gombás, szójás, stb.
Hasonló ételt csak nyers
krumpliból is lehet készíteni. Az étel Kelet-Lengyelországból szármázik. Ez
volt (vagy ma is) az egyik nemzeti fogás