Krumplis gombócok húsos töltelékkel (Pyzy nadziewane mięsem lub kiełbasą)



Tészta: 1,5 kg burgonya, 5-10 dkg liszt, 1-2 tojás, 5 dkg szalonna, só, bors
Töltőlék: 20 dkg hús (főtt, sült vagy 20 dkg párizsi, virsli, esetleg krinolin), 1 száraz zsemle, 2 fej hagyma, 1 kanál zsír, só, bors
Kezdjük a töltelékkel. Apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk zsíron, beletesszük a húst. A zsemlét áztassuk vízben (vagy tejben), kinyomjuk. A húst és zsemlét ledaráljuk a húsdarálóval. Hozzáadjuk a hagymát, sót és a borsot. Jól megkeverjük. A töltelék sűrű kell, hogy legyen.
Készítsük a krumplis tésztát. A krumplinak hármad részét megfőzzük, ledaráljuk a húsdarálóval. A nyers maradékot megpucoljuk és lereszeljük a legapróbb reszelővel. Ha sok benne a folyadék, kicsit kinyomjuk vagy lecsurgatjuk az apró szitán. A krumplilét félretesszük. Egy kis idő után, a levét kell leönteni róla, és a megmaradt keményítőt beletesszük a krumpliba. A krumplit jól megkeverjük a tojással és a fűszerekkel. A tészta is sűrű kell, hogy legyen.
A tésztából formázzunk hosszú hengereket (kb. 3-6 cm átmerő) és szeleteljük. A szeletek közepére teás kanállal rakjuk a töltőléket, formázzunk gombócokat (lehet golyó alakú, lehet kicsit ovális is). (Az egész "nyerskrumplis műveletet" elég gyorsan kel csinálni, mert a nyers, reszelt burgonya nagyon gyorsan sötétedik és ronda lesz. Esetleg lehet bele reszelni egy kis hagymát - ez megakadályozza a színváltozást.)
Felforraljuk a enyhén sós vizet. Egy gombócot főzzünk (kb. 5 percig a forrástól számítva) próbaképpen. Ha szétesik, rakjunk a tésztába egy kis lisztet (1-3 púpos kanál).
Főzzük adagonként az összest. Kiszedés után, átöblítjük forró (meleg) vízzel. Kirakjuk a tálra. Leöntjük apróra vágott megpirított szalonnával. Tálaljuk a zöldséges salátákkal.
A húsos töltelék helyett próbálhattok még majdnem mindent más (természetesen nem édes) keverékeket is, pl.: túros, gombás, szójás, stb.
Hasonló ételt csak nyers krumpliból is lehet készíteni. Az étel Kelet-Lengyelországból szármázik. Ez volt (vagy ma is) az egyik nemzeti fogás