Scsí leves
Savanyú káposztából készült leves, ahány táj, annyi féle
Scsí 1.
Hozzávalók: 40
dkg marhahús, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 1
karika zeller, 1/2 fej káposzta, 20 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál paradicsompüré,
2 szem burgonya, olaj, só, bors
A húst
felkockázzuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, lehabozzuk. Amikor a hús
már félig puha, beletesszük a kisebb darabokra vágott leveszöldségeket, sóval,
borssal, csomóba kötött petrezselyemzölddel ízesítve félpuhára főzzük.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát. Közben a finomra gyalult
édes káposztát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát, és
paradicsompürével ízesítjük. Rövid párolás után a paradicsomos káposztát a
leveshez adjuk, és jól kiforraljuk.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Jó tanács: A
savanyú káposztát kissé átmoshatjuk, ha nagyon savanyúnak érezzük, de a
babérlevelet ne vegyük ki belőle. Készíthető csak édes vagy csak savanyú
káposztával is, de eredetileg mind a kettő kell hozzá.
Scsí 2.
Hozzávalók: 500 g marhahús, 500 g
fejes káposzta vagy 250 g édes és 250 g savanyú káposzta, 200 g vegyes zöldség,
1 hagyma, 2 ek vaj, 1 ek sűrített paradicsom, 1 burgonya, só, bors, babérlevél
Elkészítés: A húsból és a
zöldségekből 2 liter vízzel húslevest főzünk. A karikákra vágott hagymát és a
finomra gyalult fejes káposztát (vagy savanyú káposztát) a vajban megpároljuk,
hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük a leszűrt húslevessel, beletesszük a
babérlevelet, fűszerezzük a borssal, s amikor a káposzta már majdnem puha,
hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a marhahúst. Addig főzzük, amíg a
burgonya meg nem puhul. Egyes vidékeken csak fejes káposztával, máshol csak
savanyú káposztával készítik, de legízletesebb vegyesen.
Scsí 3.
Hozzávalók: 80 dkg fejes
káposzta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 3
dkg liszt, 1,3 liter csontlé, 2 db babérlevél, 3 g törött bors, fél csomó újhagyma,
25 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, fél csomó zöldpetrezselyem, só.
A fejes káposztát nagyobb
kockákra vágjuk és leforrázzuk. A megtisztított zöldségeket hasábokra
szeleteljük. A felforrósított vajban az apró, finomra vágott vöröshagymát üvegesre
pirítjuk, beletesszük a zöldségeket, és jól átpirítjuk. Megszórjuk liszttel,
kis ideig tovább pirítjuk, majd felengedjük a csontlével.
Sóval, babérlevéllel, törött
borssal ízesítjük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a fejes
káposztát, majd a vékony karikákra szelt újhagymát, végül a cikkekre vágott
paradicsomot.
Tálaláskor a leves tetejére
tejfölt teszünk, és meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc
Scsí
fehér káposztából
Hozzávalók: 20 dkg főtt marhahús,
20 dkg fejes káposzta, 4 dkg vaj, 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 fej hagyma,
1 szál póréhagyma, 3 paradicsom, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, só, másfél
liter leszűrt húsleves (marhahúsból), 4 kanál tejföl.
Elkészítés: A lobogó húslevesbe
rakjuk az apróra vágott káposztát, és megvárjuk, míg újból felforr. Közben a vajon megpároljuk az apró kockákra
vágott répát, fehérrépát és hagymát. A
megpárolt zöldséget, az apróra vágott póréhagymát és a babérlevelet a
húslevesbe tesszük, sózás után 20-25 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott húst, a
nyolcfelé vágott paradicsomokat, az áttört fokhagymát és még 5 percig
főzzük. A tejfölt külön tálaljuk.
Zöld scsí
Hozzávalók: 50 dkg hús 20 dkg
sóska, 5 dkg vöröshagyma, 9 dkg liszt, 30 dkg spenót, 5 dkg gyökér, 8dkg zsír,
4 dkg só, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 1 db kemény tojás, 1,5 tejfel.
Elkészítése: A jól megtisztított
parajt forró vízben puhára főzzük, és szitán áttörjük. A sóskát a szárától
megtisztítjuk, és finom metéltre vágjuk. A megtisztított gyökeret és hagymát finomra
vágjuk, és zsírban megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk, és tovább pirítjuk.
Ha liszt megpirult kissé, beletesszük az áttört parajt, jól összekeverjük, majd
húslével és a parajlevével felengedjük. Az egy darabba előre megfőzött húst,
tokányszerűen vékonyra szeleteljük, a levesbe tesszük, és az egészet
babérlevéllel, törött borssal, sóval fűszerezve 15-30 percig főzzük. A forró
levesbe beletesszük az összevágott sóskát. Tálalásnál karikára vágott kemény
tojást és tejfelt adunk hozzá.