Oroszkrém torta 1.
A tésztához: 6 tojás, 6
evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor (vagy három darabos
kész tortalap)
A krémhez: 3 dl tej, 2
tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaníliás krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl
tejszín, 1/2 csomag zselatin, 2 evőkanál mazsola, 10 dkg cukrozott cseresznye,
3 evőkanál rum, 5 dkg darált dió, idénygyümölcs
A tésztához szükséges
alapanyagokból piskótát sütünk kerek tortaformában. A mazsolát rumba áztatjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a krémporral és kevés tejjel palacsintatészta
sűrűségű masszává keverjük. A többi tejet a 2 evőkanál cukorral és a vaníliás
cukorral felforraljuk. A tojásfehérjéből 2 evőkanál cukorral kemény habot
verünk. A tej felfőzését és a habverést egyszerre időzítsük. A forralt tejet
állandó kevergetés mellett a tojássárgájából készített masszához heverjük, és
gyenge tűzön sűrű péppé főzzük. Az utolsó fázisban fokozatosan kevergetve
hozzáadjuk a tojásfehérjehabot, majd levesszük a tűzről. Amíg hűl, a maradék
cukorral felverjük a tejszínhabot, és a zselatinport fél deci meleg vízben
feloldjuk. A hideg sárga krémhez hozzáadjuk a mazsolát, a cukrozott
cseresznyét, majd a tejszínhab nagy részét (annyit tegyünk félre belőle,
amennyi a díszítéshez kell). A langyosra hűlt zselatint a krémhez keverjük,
majd a három lapba vágott tortát ezzel a krémmel megtöltjük, az oldalát és a
tetejét vékonyan bevonjuk vele, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt az oldalát
darált dióval, a tetejét tejszínhabbal és idénygyümölcsökkel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Oroszkrém torta 2.
Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta;
Krém: 2 dl rum, 7 dkg cukrozott
gyümölcs, 1,5 dl tej, 5-6 narancs
szelet, 7 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 lap zselatin
4 dl tejszín; tetejére: 4 dl tejszín.
Elkészítése: Elkészítés előtt két
nappal rumba áztatjuk a cukrozott gyümölcsöt, a narancsszeletet, a mazsolát. A
krém a következő képen készül: A tejet a tojássárgákkal, a porcukorral, egy kis
vaníliával habüstben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszűrt gyümölcsöt,
hozzáadunk 4 lap, meleg vízben feloldott zselatint, majd a keményre felvert
tejszínhabot. Hosszúkás mély tepsit, vajjal kikenjük, soronként lerakjuk a
babapiskótát, leöntjük a gyümölcsről leszűrt rummal, és rárakjuk a krémet, egy
sor rummal meglocsolt piskótára egy sor krém, a műveletet addig ismételjük,
amíg az egész mennyiség el nem fogy. Kifagyasztjuk, tálra borítjuk. A tészta
tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük.
Oroszkrém torta 3.
Piskótatésztát készítünk 6
tojássárgája, 10 és fél deka cukor, 6 tojás habja és 8 deka lisztből, egyben
sütjük, s ha kihűlt 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája, 3 és fél deci tej, 14 deka
cukorból krémet főzünk, s elvéve a tűzről még keverjük, míg kihűlt. Fél liter
tejszint fölverve a krém közé vegyítünk egy kevés vaníliás cukorral együtt s
beleteszünk még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot, mit előzőleg már rumban
áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben feloldott zselatint is keverünk a krémhez, előveszünk
egy tortaformát, alul a krémből teszünk, azután egy bisquit lapot, ismét krémet
s így tovább. Jégre tesszük pár órára, s használatkor kiborítjuk.
Oroszkrém torta 4.
2 tojás, 30 dkg cukor, 1 evőkanál
magyar étkezési zselatin, 2 dl tej, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 csomag
babapiskóta, 0,5 dl rum, gyümölcs (befőtt), mazsola.
A 2 tojássárgáját, 30 dkg
cukorral, 2 evőkanál tejjel gőz fölött sűrűre főzzük, ha sűrű, levesszük a
tűzről. 1 púpozott evőkanál étkezési zselatint elkeverünk egy kis vízzel, megforrósítjuk,
Fél dl tejjel összekeverjük, és a meleg masszába keverjük.
Habosra keverünk 20 dkg vajat, és
ha kihűlt a massza, a vajat hozzáadjuk, majd a 2 dl felvert tejszínhabot
óvatosan "ráemeljük". Tortaformába rakjuk (szétnyithatóba). Alulra
babapiskóta kerül, meglocsoljuk egy kevés rummal, gyümölccsel, és forró tejbe
áztatott mazsolával. Utána krémet teszünk rá.
Ismét babapiskóta, rum, gyümölcs,
mazsola. A tetejére krém kerül. Díszítése gyümölccsel és tejszínhabbal. Hűtve
fogyasztjuk, de csak másnap, hogy az ízek jól összeérjenek.