Raszkolnyik leves
Minden orosz levesek koronázatlan
királya, pardon, cárja, a raszkolnyik leves. Ezt épp úgy készítjük el, mint a szoljankát,
csak belefőzünk még egy szépen tisztított, fölszabdalt disznóvesét. Az igazi
raszkolnyiknak két alapföltétele van. Az egyik, hogy fogyasztása előtti este
másfél, de inkább két liter vodkát elmaradhatatlanul meg kell innunk, a másik,
hogy a raszkolnyikhoz bő vizzel áztassuk, mossuk ki a vesét - másfél liter
alaplé esetén nagyon alaposan, két liter fennforgása mellett pedig mégiscsak
valamennyire.
Raszkolnyik leves vesével
Hozzávalók: 25 dkg marhavese, 5
zsír, 5 dkg sóska, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg póréhagyma, 25 dkg
burgonya, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sós uborka, 1,5 dl tejfel, 2,5 g bors, 1 db
babérlevél.
Elkészítése: A megtisztított és
összevágott vesét 1,5 l vízben 1 óra hosszat főzzük. A megtisztított
vöröshagymát apróra, a zöldséget pedig metéltre vágjuk, és zsírban aranysárgára
pirítjuk. Ezután a sós uborkát felszeleteljük, a burgonyát metéltre vágjuk,
hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, az egészet felengedjük a leszűrt húslével,
és 25-30 percig főzzük. Hogy jobb íze legyen, a főzés befejezése előtt 5-10
perccel szűrt sós uborkalevet és metéltre vágott sóskát is tehetünk bele.
Tálalásnál beletesszük a tejfelt és meghintjük zöldpetrezselyemmel.