Almás lepény


Almás lepény 1.

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 3 tojás, 4 evőkanál tej, 22, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál rum, 75 dkg savanykás alma, fél citrom, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A vaníliarúd belsejének felét a tojássárgákkal meg a tejjel a habos vajhoz adjuk. A lisztet a keményítővel és a sütőporral összevegyítjük, és evőkanalanként a masszához adjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk, és a rumba áztatjuk. Az almát negyedeljük, meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromot meleg vízben megmossuk, héját lereszeljük, levét kipréseljük. A citromhéjat az almára szórjuk, a levét 5 dkg cukorral, a fűszerekkel és a rumos mazsolával az almához keverjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sütőlemezt jól kivajazzuk, a tésztamasszát rásimítjuk, és az almás töltelékkel megkenjük. A sütő közepén 25 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéket a maradék cukorral és a megmaradt vaníliával ízesítve kemény habbá verjük, a darált mandulát belekeverjük. A habos masszát a sütőből kivett tészta tetejére kenjük. A sütő alsó részén további 20 perc alatt készre sütjük.

Almás lepény 2.

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 12. 5 dkg cukor, 1/2 l tej, 5 tojás (lehet kevesebb is), 3 db alma, 3 cl rum
A tojást, a lisztet és 3 kanál cukrot összekeverni bele a tej és a rum. Olyan legyen, mint a palacsintatészta. A megpucolt almát vékony szeletekre vágjuk és lerakjuk a kizsírozott tepsibe, és a maradék cukorral megszórjuk.
Ráöntjük a tésztát.   40 percig sütjük. Tálaláskor kiborítjuk, hogy az alma kerüljön felülre.