Almás
lepény 1.
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1
vaníliarúd, 3 tojás, 4 evőkanál tej, 22, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő,
2 teáskanál sütőpor, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál rum, 75 dkg savanykás alma, fél
citrom, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A vajat 10 dkg
cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat hosszában
felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A vaníliarúd belsejének felét a
tojássárgákkal meg a tejjel a habos vajhoz adjuk. A lisztet a keményítővel és a
sütőporral összevegyítjük, és evőkanalanként a masszához adjuk. A mazsolát
forró vízben megmossuk, és a rumba áztatjuk. Az almát negyedeljük, meghámozzuk,
kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromot meleg vízben megmossuk,
héját lereszeljük, levét kipréseljük. A citromhéjat az almára szórjuk, a levét
5 dkg cukorral, a fűszerekkel és a rumos mazsolával az almához keverjük. A
sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sütőlemezt jól kivajazzuk, a tésztamasszát
rásimítjuk, és az almás töltelékkel megkenjük. A sütő közepén 25 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjéket a maradék cukorral és a megmaradt vaníliával ízesítve
kemény habbá verjük, a darált mandulát belekeverjük. A habos masszát a sütőből
kivett tészta tetejére kenjük. A sütő alsó részén további 20 perc alatt készre
sütjük.
Almás
lepény 2.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 12. 5
dkg cukor, 1/2 l tej, 5 tojás (lehet kevesebb is), 3 db alma, 3 cl rum
A tojást, a lisztet és 3 kanál
cukrot összekeverni bele a tej és a rum. Olyan legyen, mint a palacsintatészta.
A megpucolt almát vékony szeletekre vágjuk és lerakjuk a kizsírozott tepsibe,
és a maradék cukorral megszórjuk.
Ráöntjük a tésztát. 40 percig sütjük. Tálaláskor kiborítjuk,
hogy az alma kerüljön felülre.