Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg darált sertéshús, 37 dkg liszt, 2 közepes fej vöröshagyma, 4 tojás, 1
tojássárgája, 1 csomag (4 dkg) élesztő, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1
csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, só, édesnemes pirospaprika, fehér
bors, a szóráshoz liszt, sütőpapír, a díszítéshez uborka és franciapetrezselyem
Elkészítés: Az élesztőt
összemorzsoljuk, és 1 dl meleg, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet tálba
szitáljuk, összekeverjük az élesztővel, és lefedve, meleg helyen kb. 15 percig
kelesztjük. A tojásokat keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk,
és apróra felkockázzuk. Az olajat a tésztába keverjük, hozzáadunk 1 teáskanál
sót, és alaposan összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen további 20 percig
kelesztjük. A megtisztított hagymát kockákra vágjuk. A megmosott zöldfűszereket
felaprítjuk. A darált húst összegyúrjuk a hagymával, a kemény tojással és a
zöldfűszerekkel. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A tésztából egy
kisebb darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit lisztezett deszkán kb. 30
cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A húsmasszát a tészta egyik felére halmozzuk.
A másik felét ráhajtjuk, széleit összenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe
helyezzük, és tetejét megkenjük tojássárgájával. A félretett tésztát
kinyújtjuk. Különböző alakzatokat vágunk ki belőle, és díszítésül a pirog
szélére ragasztjuk. Megkenjük tojássárgájával, majd a pirogot előmelegített
sütőbe toljuk. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Szeletelt uborkával és franciapetrezselyemmel díszítjük. Paradicsommártást
kínálunk hozzá.
Elkészítési idő kb. 1
1/2 óra,