Lusta pirog


Lusta pirog 1. (Leniwe pierogi)

50 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg liszt, 2 dkg zsír v. margarin, zsemlemorzsa, 3-5 dkg vaj vagy margarin, só
A túrót szitán áttörjük vagy ledaráljuk. A 2 dkg margarint v. zsírt krémesre keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, a túrót, és egynemű masszává keverjük. A fehérjéket habbá verjük, könnyedén belekeverjük a túrós masszába, hozzákeverjük a sót és a lisztet is.
Liszttel megszórt gyúródeszkán 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, kicsit ellapítjuk, és kés fokával ferdén 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. Forró sós vízbe dobjuk, megkeverjük, lefedjük. Ha megfőttek, leszűrjük, leöntjük olvasztott vajjal, adunk hozzá pirított zsemlemorzsát, tejfölt, cukrot.

Lusta pirog 2. (Leniwe pierogi)

40 dkg túró, 15 dkg főtt krumpli, 3 tojás, 2 dkg zsír v. margarin, 4 dkg burgonyakeményítő, zsemlemorzsa, 3-5 dkg vaj vagy margarin, só, kevés liszt a deszka megszórásához
A túrót és krumplit krumplinyomón átnyomjuk, a többit a fentiek szerint.