Lusta pirog 1. (Leniwe pierogi)
50 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg
liszt, 2 dkg zsír v. margarin, zsemlemorzsa, 3-5 dkg vaj vagy margarin, só
A túrót szitán áttörjük vagy
ledaráljuk. A 2 dkg margarint v. zsírt krémesre keverjük, egyenként hozzáadjuk
a tojássárgájákat, a túrót, és egynemű masszává keverjük. A fehérjéket habbá
verjük, könnyedén belekeverjük a túrós masszába, hozzákeverjük a sót és a
lisztet is.
Liszttel megszórt gyúródeszkán 3
cm átmérőjű hengert formálunk belőle, kicsit ellapítjuk, és kés fokával ferdén
2-3 cm széles csíkokra vágjuk. Forró sós vízbe dobjuk, megkeverjük, lefedjük.
Ha megfőttek, leszűrjük, leöntjük olvasztott vajjal, adunk hozzá pirított
zsemlemorzsát, tejfölt, cukrot.
Lusta pirog 2. (Leniwe pierogi)
40 dkg túró, 15 dkg főtt krumpli,
3 tojás, 2 dkg zsír v. margarin, 4 dkg burgonyakeményítő, zsemlemorzsa, 3-5 dkg
vaj vagy margarin, só, kevés liszt a deszka megszórásához
A túrót és krumplit krumplinyomón
átnyomjuk, a többit a fentiek szerint.