A török édességek körében igen
előkelő helyet foglalnak el a számos, a lekvárhoz hasonló, szirupban
elkészített gyümölcsök, török nevükön "reçe"-k. Az a háziasszony, aki
ad magára a délutáni kávéhoz 8-10 féle reçet is feltálal. A különféle
gyümölcsök elkészítési módja szinte azonos, így itt csupán méltán
legkedveltebb, a fügéből készült változat elkészítési módját közöljük.
Fügelekvár
/ incir receli/
Hozzávalók: 1 kg vadfüge, 1 kg
cukor, 10 szem szegfűszeg, 1 evőkanál citromlé, vaníliás cukor
Elkészítés: A zöld fügéket
alaposan megmossuk, vízben forrásig főzzük, majd a gyümölcsöt kiemeljük, hideg
vízzel leöblítjük, majd újra feltesszük felforralni. Ezt a folyamatot háromszor
megismételjük. A fügéket óvatosan kinyomjuk a héjukból anélkül, hogy a
gyümölcsöt szétnyomnánk. A cukrot körülbelül 3 pohár vízzel sűrű sziruppá
főzzük. Hozzáadjuk a fügéket, és kis lángon tovább főzzük, addig amíg a fügék
saját levüket elfőtték. Hozzáadjuk a citromlevet és ízlés szerint a
szegfűszeget és a vaníliáscukrot. Még kétszer felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Ha a reçet más gyümölcsből, pl. eperből, málnából készítjük, nincs szükség a
többszöri felforralásra, illetve a hideg vízzel történő leöblítésre, csupán
azoknál a gyümölcsöknél, ahol a héj keserű anyagot tartalmaz.