/kabakli samsa/
Hozzávalók: 1 db tojás, 80 dkg
liszt, 2 pohár víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, a
töltelékhez: fél kiló gyalult tök, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál cukor, 1 pohár
tejföl, só, bors, kapor
Elkészítés: A vizet
meglangyosítjuk, egy csipet cukrot szórunk bele. A langyos, édes vízben megkelesztjük
az élesztőt. Ezután összekeverjük a liszttel, sóval és kemény tésztává
összedolgozzuk. Majd pihentetjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A
tököt összekeverjük a megtisztított, felszeletelt hagymával, sózzuk, borsozzuk,
kaporral ízesítjük. A megkelt tésztát sodrófával kinyújtjuk, s nagy kocka
alakúra vágjuk. Mindegyik kocka közepére teszünk egy-egy evőkanálnyi
tölteléket, s erre ráhajtjuk a tésztát. A széleket lenyomkodjuk, hogy a
töltelék ki ne folyjon. egy tepsit kizsírozunk. A tökkel töltött fánkokat
egymástól kissé távol beletesszük, s a tetejüket megkenjük a felvert
tojássárgájával. Piros-barnára sütjük. Melegen tejföllel leöntve tálaljuk.