Hozzávalók: 250 gr vaj, 2
kiskanál citromhéjreszelék, 2.5 csésze cukor, 6 tojás, 1 csésze sütőporos
liszt, 2 csésze közönséges liszt, 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 1 csésze tej, 2
kanál citromlé,1/4 csésze pisztácia,1/4 csésze tört dió,1/4 csésze tört fehér
mandulabél;
Díszítéshez: 1/4 csésze
pisztácia, 1/4 csésze tört dió, 1/4 csésze vágott mandulabél, 1/4 csésze cukor;
Elkészítés:
1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma
legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg
kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat
egyenként, jól elkavarva, hogy összeálljon az egész.
2. Áttesszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két
rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódát és a tejet, majd az egészet a
felvert masszával. Hozzáadjuk a citromlevet és a diót.
3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig, sütjük.
Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert díszítőanyagot majd
még 40 percig, sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni, majd fordítsuk ki és hagyjuk
kihűlni. Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem
jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.
A vaszilopita jellegzetes Újévi
édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek
el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az
egészet éjfél után, majd akire az érme esik, azt az eljövendő év szerencsésének
kiáltják ki. Vállalati vagy egyéb szervezett bulikon a szerencsés érmetaláló
ajándékot is nyer, ami nagyobb jellegű bulik esetében általában valamiféle
utazás, szóval nem elhanyagolható dolog.