VASZILOPITA



Hozzávalók: 250 gr vaj, 2 kiskanál citromhéjreszelék, 2.5 csésze cukor, 6 tojás, 1 csésze sütőporos liszt, 2 csésze közönséges liszt, 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 1 csésze tej, 2 kanál citromlé,1/4 csésze pisztácia,1/4 csésze tört dió,1/4 csésze tört fehér mandulabél;
Díszítéshez: 1/4 csésze pisztácia, 1/4 csésze tört dió, 1/4 csésze vágott mandulabél, 1/4 csésze cukor;
Elkészítés:
1.       Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva, hogy összeálljon az egész.
2.       Áttesszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzáadjuk a citromlevet és a diót.
3.       Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig, sütjük. Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert díszítőanyagot majd még 40 percig, sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni, majd fordítsuk ki és hagyjuk kihűlni. Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.
A vaszilopita jellegzetes Újévi édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az egészet éjfél után, majd akire az érme esik, azt az eljövendő év szerencsésének kiáltják ki. Vállalati vagy egyéb szervezett bulikon a szerencsés érmetaláló ajándékot is nyer, ami nagyobb jellegű bulik esetében általában valamiféle utazás, szóval nem elhanyagolható dolog.